My Documents pile green

 

OBRAZLOŽENJE

Nacrta prijedloga Odluke o komunalnom redu

                                                                       

Zakon o komunalnom gospodarstvu ("Narodne novine" broj 68/18 i 110/18) - dalje u tekstu: Zakon, stupio je na snagu dana 4. kolovoza 2018. godine. Danom njegovog stupanja na snagu prestao je važiti Zakon o komunalnom gospodarstvu ("Narodne novine", broj 36/95, 70/97, 128/99, 57/00, 129/00, 59/01, 26/03 - pročišćeni tekst, 82/04, 178/04, 38/09, 79/09, 153/09, 49/11, 84/11, 90/11, 144/12, 94/13, 153/13, 147/14 i 36/15) koji je prvi put donesen 1995. godine i do donošenja novog Zakona je značajan broj puta mijenjan, odnosno dopunjavan.

Zakonom su određena načela, način obavljanja i financiranja komunalnog gospodarstva te ostala pitanja glede svrhovitog obavljanja komunalnih djelatnosti, pri čemu se pod pojmom komunalnog gospodarstva, u smislu toga Zakona, podrazumijeva obavljanje komunalnih djelatnosti, a naročito pružanje komunalnih usluga od interesa za fizičke i pravne osobe, te financiranje građenja i održavanje objekata i uređaja komunalne infrastrukture kao cjelovitog sustava na području općina.

Zakon o komunalnom gospodarstvu, koji je do donošenja novog Zakona bio na snazi, u određenom broju slučajeva mijenjan je drugim zakonima te su tim zakonima u većoj ili manjoj mjeri paralelno uređena pitanja vezana uz određenu komunalnu infrastrukturu, njezino građenje i financiranje njezina građenja odnosno definiranja određenih komunalnih djelatnosti.

Novi Zakon osigurao je normativne uvjete kako bi se nejasnoće uočene u provedbi razriješile te kako bi se poboljšali uvjeti za provedbu komunalnog reda na području jedinica lokalne samouprave.

S tim u vezi, članak 130. Zakona propisuje da će jedinice lokalne samouprave donijeti odluke o komunalnom redu u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu navedenog Zakona.

Člankom 104. stavkom 1. Zakona određeno je kako u svrhu uređenja naselja te uspostave i održavanja komunalnog reda u naselju predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave donosi odluku o komunalnom redu kojom se propisuje:

ü  uređenje naselja, koje obuhvaća uređenje pročelja, okućnica i dvorišta zgrada u vlasništvu fizičkih ili pravnih osoba u dijelu koji je vidljiv površini javne namjene, te određivanje uvjeta za postavljanje tendi, reklama, plakata, spomen-ploča na građevinama i druge urbane opreme te klimatizacijskih uređaja, dimovodnih, zajedničkih antenskih sustava i drugih uređaja na tim zgradama koji se prema posebnim propisima grade bez građevinske dozvole i glavnog projekta,

ü  način uređenja i korištenja površina javne namjene i zemljišta u vlasništvu jedinice lokalne samouprave za gospodarske i druge svrhe, uključujući i njihovo davanje na privremeno korištenje, građenje građevina koje se prema posebnim propisima grade bez građevinske dozvole i glavnog projekta te održavanje reda na tim površinama,

ü  uvjete korištenja javnih parkirališta, javnih garaža, nerazvrstanih cesta i drugih površina javne namjene za parkiranje vozila,

ü  održavanje čistoće i čuvanje površina javne namjene, uključujući uklanjanje snijega i leda s tih površina.

Dakle, predloženom Odlukom uglavnom su uređena navedena područja na način da su:

-jasnije određeni poslovi i ovlasti komunalnih redara,

-prošireno je održavanja komunalnog reda na zemljišta u vlasništvu Općine za gospodarske i druge svrhe, nerazvrstane ceste i druge površine namijenjene za parkiranje vozila,

- propisani su uvjeti postavljanja tendi, reklama, plakata, spomen-ploča na građevinama i druge opreme te klima, antenskih sustava i drugih uređaja koji se prema posebnim propisima grade bez građevinske dozvole i glavnog projekta, te

- uređen način održavanje čistoće i čuvanje površina javne namjene, uključujući uklanjanje snijega i leda s tih površina.

            Slijedom iznijetog predlaže se donošenje odluke u priloženom tekstu.

 

Prilozi:

docObrazac

pdfODLUKA O KOMUNALNOM REDU

docIZVJEŠĆE O PROVEDENOM SAVJETOVANJU  SA ZAINTERESIRANOM JAVNOŠĆU O NACRTU PRIJEDLOGA ODLUKE O KOMUNALNOM REDU

Danas je 20/06/2019, i prema katoličkom kalendaru danas slave imendan: Naum Ohridski, Silverije

Brojač posjeta

Danas 39

Jučer 73

Ovaj tjedan 250

Ovaj mjesec 1218

Sveukupno 143110

Stranice općine Gundinci

 

Općina Gundinci

Načelnik: Ilija Markotić

Sjedište: Gundinci 35222
Adresa: Stjepana Radića 4
Telefon: 035 487 008
Fax: 035 487 008
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Gundinci.hr

Stranice lokalne zajednice

Sva pitanja u vezi stranice, članaka, udruga postaviti na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  . Također, ako imate kakav prijedlog, želite pomoći u izradi stranice, imate neke zanimljive fotografije, slobodno se javite kako bi poboljšali i nadopunili stranice! 

 

 

Vijesti iz zemlje i svijeta

 • U Svetom Roku zapalio se automobil
  Stvorile su se velike gužve, u oba smjera kolone su trenutačno duge oko 4 kilometra.
 • Xi Jinping nakon 11 godina u Sjevernoj Koreji
  Kim Jong-un je prošle godine četiri puta bio u Kini koja je glavni trgovinski partner Sjeverne Koreje i njezin najvažniji saveznik.
 • Izgladnjela polarna medvjedica zalutala u grad
  Gladna polarna medvjedica primijećena je zadnjih dana u ruskom Norilsku, najsjevernijem gradu na svijetu, a stručnjaci su komentirali da se njeno prirodno stanište smanjuje zbog klimatskih promjena te da je stoga prisiljena daleko lutati u potrazi za hranom. Vlasti u Norilsku, više od dvije tisuće kilometara sjeveroistočno od Moskve, priopćile su da medvjedica luta gradom nekoliko dana. Nitko joj ne smije prići bliže od 30 metara dok stručnjaci za životinje ne procijene njeno stanje. Nakon procjene odlučit će hoće li ju prebaciti u njezino prirodno stanište ili u zoološki vrt u Krasnojarsku.[EMBED:"https://twitter.com/siberian_times/status/1140891464584450048"] - Smanjenje ledenog pokrova dovelo je do promjena u ponašanju životinja vezano uz hranjenje. Zato što ne mogu loviti tuljane, medvjedi su "prisiljeni hodati stotine kilometara u potrazi za hranom i najčešće je nalaze u blizini naselja, rekao je Dmitrij Gorškov, stručnjak za bioraznolikost u WWF.Ranije ove godine proglašeno je izvanredno stanje na arktičkom arhipelagu Novaja Zemalja u Rusiji zbog "invazije" glasnih polarnih medvjeda. Više od 50 medvjeda viđeno je kako ulazi u stambena naselja. Nemoguće je pobjeći od polarnog medvjeda. Zbog nedostatka hrane polarni medvjedi mogu se prebaciti na bilo kakav mogući izvor hrane, uključujući čovjeka, upozorila je tada lokalna administracija.
 • Iran srušio američki dron iznad Hormuškog tjesnaca
  Iranska elitna revolucionarna garda upozorila je u četvrtak da neće dopustiti agresiju nad Teheranom, objavila je iranska državna televizija.
 • Vlak s oružjem i eksplozivom iskliznuo iz tračnica
  U američkoj saveznoj državi Nevadi izbjegnuta je katastrofa! Vlak je bio na putu prema skladištu američke vojske.
Idi na vrh